Sajtóközlemény (Budapest, 2011. január 14.)

10:23 Homeopátia – Nincs benne semmi!

Magyar szervezet is csatlakozik a világméretű kampányhoz, amelynek célja lerántani a leplet a homeopátiáról

A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” kampányt a brit Merseyside Szkeptikus Társaság indította útjára 2010-ben. A megmozdulás azt kívánja demonstrálni, hogy a homeopátia valójában teljes mértékben hatástalan, így alkalmazása értelmetlen.

Ehhez a kezdeményezéshez idén is számos szervezet csatlakozik világszerte, s 2011-ben először egy civil szervezet hazánkat is képviseli az akcióban. A kampány részeként több magyarországi helyszínen sor kerül majd a “10:23 eseményre”, melynek során a résztvevők homeopátiás “túladagolást” hajtanak végre önmagukon.

A megmozdulást az indokolja, hogy sokan a homepátiát összetévesztik a gyógynövényes kezelésekkel, pedig a kettő korántsem azonos. A homeopátiás szerek gyakorlatilag semmilyen – sem természetes, sem mesterséges – hatóanyagot sem tartalmaznak. Sokakat – még a patikusokat is – könnyen megtéveszt, hogy a homeopátiás szereket az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszerként regisztrálja egy úgynevezett egyszerűsített törzskönyvezési eljárással, melynek során azonban egyáltalán nem kell igazolást benyújtani a szer hatásosságáról.

A 10:23 kampány

A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” elnevezésű kampány célja nem más, mint a homeopátia igazi mibenlétének megismertetése, valamint annak tudatosítása, hogy ezek a szerek teljes mértékben hatástalanok, ennélfogva alkalmazásuk értelmetlen (sőt közvetetten még ártalmas is lehet). A résztvevők igyekeznek rávilágítani arra, hogy a homeopaták állításai hiteltelenek, nem alapulnak szilárd bizonyítékokon, hanem csupán spekulációk. Fontos, hogy ezzel mindannyian tisztában legyünk.

A kampányt a brit Merseyside Szkeptikus Társaság, a tudomány és a kritikai gondolkodás népszerűsítésén dolgozó egyik nonprofit szervezet indította útjára 2010-ben. Ehhez a kezdeményezéshez idén is számos szervezet csatlakozik világszerte, s 2011-ben először magyarországi aktivisták is részt vállalnak a megmozdulásban. A kampány részét képezi a “10:23 esemény”, amelyre hazánkban is több helyszínen sor kerül majd a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület szervezésében.

A 10:23 esemény

2010. január 30-án 10:23-kor az Egyesült Királyság számos pontján, összesen több mint 400 aktivista vett részt abban a megmozdulásban, melynek során tömeges “túladagolást” követtek el. A résztvevők nyilvánosan lenyeltek egy-egy teljes fiola homeopátiás bogyót, amellyel demonstrálni kívánták, hogy ezek a “gyógyszerek”, amelyeket egy régen lejáratott XVIII. századi rituálé szerint készítenek, semmi mást nem tartalmaznak, mint cukrot. Így juttatták kifejezésre nemtetszésüket a homeopátiás készítmények forgalmazásával szemben, és egyben felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy ezekben a szerekben valójában semmi sincs, ami hatna.

Legfontosabb értékünk az egészségünk. Ezt szolgálja a kampány, amely azt üzeni, hogy a homeopatikus szerek hatástalanok, még gyógynövénykivonatokat sem tartalmaznak és semmivel sem jobbak a placebónál. Ugyanakkor a valódi, bizonyított eljárások háttérbe szorításával akár egészségünket is veszélyeztethetik.

Patikák százaiban vásárolnak gyógyulni vágyók nap mint nap hatástalan szereket maguknak, az illetékes hatóság (Országos Gyógyszerészeti Intézet) pedig asszisztál ehhez azzal, hogy ezeket gyógyszerként ismeri el. A homeopátiás termékek egy speciálisan a homeopátiára szabott törvénykiegészítésre alapozva hatékonyságuk mindennemű bizonyítása nélkül kapják meg a gyógyszer minősítést, ezzel nem csupán a vásárlókat, hanem sokszor még magukat a patikusokat is megtévesztik. Ezek a súlyos problémák követelik a szabályozás európai szintű újragondolását, és a közvélemény felvilágosítását. Ezt a célt szolgálja a “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” kampány. Figyelje fórumainkat, és vegyen részt az akcióinkban!

Bővebb információ

http://1023.hu
http://www.facebook.com/1023.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hraskó Gábor - kampányszóvivő
Elnök, Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 9332076

Pintér András Gábor - kampányszervező
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 2534817


Letöltés: 1023 Kampány Budapest - Sajtóközlemény