ECSO Sajtóközlemény (Rossdorf, 2011. február 2.)

Szakemberek bírálják az EU fogyasztóvédelmi rendelkezéseit

Európai tudósok és szkeptikusok aggodalmukat fejezik ki az egészségügyi kockázat miatt, amit a homeopátia és más igazolatlan gyógymódok használata okoz

Az Európai Unió kiemelten kezelt témái az egészségügy és a fogyasztóvédelem. Az EU irányelvei elítélik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat minden fajtáját, a félrevezető reklámoktól az agresszív értékesítési módszerekig. Az EU és számos tagállama ugyanekkor érthetetlen módon néhány módszert kivont az idevonatkozó szabályok hatálya alól. A hatásosság igazolásának követelményét ejtették azon termékek esetében, amelyeket “homeopátiás” vagy “antropozófiás” címkével látnak el.

 

A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (ECSO) határozottan felszólal az ellen, ahogy az EU az üzleti érdekek előtt meghajolva aláássa a pártatlanság és az egészségügyi biztonság alapjait. “A szervezett áltudomány különleges elbírálása és nyílt támogatása komoly veszélyt jelent az európai egészségügyre” – jelentette ki Amardeo Sarma, az ECSO elnöke. “Tiszta vizet és tiszta vízzel átitatott cukorgolyócskákat árusítanak gyógyszerként különféle nevekkel és orvosi javallatokkal” – mondta Willem Betz, az ECSO alternatív medicina szakértője, a Brüsszeli Szabadegyetem (VUB) emeritus professzora és az Általános Orvosi Tanszék korábbi igazgatója. “Senki nem képes ezeket a mágikus szereket a tiszta oldószertől vagy a cukortól, de akár egymástól se megkülönböztetni. Tízezer eurót ajánlunk bárkinek, aki erre képes”.

Az ECSO felhívja az EU és a tagállamok képviselőit arra, hogy...

  • jelentsék ki, hogy az EU továbbra is a pártatlanságot támogatja, és védi polgárait a kereskedelmi és egészségügyi csalásoktól;
  • egységes és magas mércét állítson az orvosi termékek tesztelése elé, és ne engedélyezzen kivételeket speciális lobbicsoportok részére;
  • követelje meg a bizonyítékon alapuló orvoslás szokásos magas színvonalú tudományos szabványait.

Az első lépés az lehet, hogy áttekintik és hatályon kívül helyezik azt a kivételező EU irányelvet, amely alapján gyógyszerként lehet regisztrálni a homeopátiás szereket, de – a valódi gyógyszerekkel ellentétben – esetükben nem szükséges jó minőségű tudományos bizonyítékokat benyújtani.

Az ECSO támogatja az úgynevezett 10:23 kampányt. Európa 16 országának több mint 50 helyszínén ez év február 5-én és 6-án a helyzet miatt aggódó polgárok demonstrálni fogják, hogy a nagy hígítású homeopátiás termékek az oldószer, illetve cukor mellett a címkén feltüntetett hatóanyagnak a nyomát se tartalmazzák. A világméretű 10:23 kampány rámutat arra, hogy az emberek felismerik a homeopátia abszurditását és elegük van abból, ahogy a homeopátiát, valamint a hasonlóan haszontalan, megtévesztő és ártalmas gyógyászati tevékenységeket a jogszabályok segítségével támogatják. “Ideje lenne már, hogy a politikusok és az adminisztráció tagjai észhez térjenek” – mondja Sarma.

Háttérinformáció

EU irányelvek

A 65/65/EEC, 75/319/EEC és a 89/341/EEC EU irányelvek szigorúan szabályozzák a gyógyszereket, gyógymódokat. A 2005/29/EC irányelv határozza meg és ítéli el a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok minden fajtáját, a félrevezető reklámoktól az agresszív értékesítési módszerekig. A 92/73/EEC irányelvben a hatásosság bizonyításának szükségessége alól kivételt tettek a termékek két csoportjára: a homeopátiás és az antropozófiás termékek esetére.

Az EU irányelvek részletes elemzése a http://1023.hu/homeopatia-eu oldalon olvasható.

ECSO – A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa

A Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (European Council of Skeptical Organisations, ECSO) 1994. szeptember 24-én alakult meg a belgiumi Oostendében. Célkitűzése, hogy megvédje a társadalmat a bizonyítatlan tudományos hátterű egészségügyi terápiák és elméletek káros következményeitől, vizsgálja az úgynevezett paranormális jelenségeket és hogy hirdesse a tudományos és kritikus gondolkodás fontosságát. Az ECSO tizennégy hasonló célkitűzésű, jórészt nemzeti szervezetet képvisel.

A 10:23 kampány

A 10:23 kampány (http://www.1023.org.uk, magyarul http://1023.hu) célkitűzése a homeopátia igazi mibenlétének megismertetése a törvényhozókkal és a potenciális fogyasztókkal. Célja, hogy egy “túladagolással” demonstrálja, hogy a homeopátiás szerek gyakran nem tartalmaznak többet víznél vagy cukornál. Bemutatja, hogyan lehet igazolni, hogy a homeopátia nem működik, hogy az elvei miért értelmetlenek és hogy miért kell minderre odafigyelni.

Kihivások a homeopátia bizonyítékainak bemutatására

Több nemzeti és nemzetközi Szkeptikus szervezet hirdetett meg díjakat tízezer eurótól egymillió dollárig bárkinek, aki valamilyen paranormális képességet, jelenséget igazoltan be tud mutatni. A legtöbb ilyen szervezet a homeopátia állításait is a kihívás tárgyává teszi: mutassa be valaki, hogy a homeopátia működik, különböztessen meg nagy hígítású homeopátiás terméket az oldószertől vagy cukortól, vagy különböztessen meg egymástól két ilyen homeopátiás terméket.

Kapcsolat:

ECSO – European Council of Skeptical Organisations
Arheilger Weg 11
64380 Rossdorf, Germany
Tel.: +49 151 18491978
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: http://www.ecso.org

Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület
Pf. 2
1580 Budapest
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: http://szkeptikustarsasag.hu és http://1023.hu/


Letöltés: